Jaunumi VidzemēBiedrība Zaļā brīvība projekta “Ar cieņu par pārtiku” ietvaros organizē seminārus darbavietās par pārtikas atkritumu mazināšanas tematiku. Tāpēc aicinām ieinteresētās darbavietas – iestādes, uzņēmumus, organizācijas – sazināties ar mums un pieteikties uz šo bezmaksas iespēju. Semināros interaktīvā un neformālā veidā pārtikas atkritumu mazināšanu aplūkosim no mājsaimniecību, darbavietu un likumdošanas skatupunktiem Latvijā, Eiropā un pasaulē, to sasaistīsim ar videi un klimatam draudzīgu ēdināšanu kafijas pauzēs un citās maltītēs, un Zaļo iepirkumu. Īpaši aicināti pieteikties dalībnieki no Latvijas reģioniem. Latvijā vidēji tiek izmests vairāk nekā 100 kg pārtikas produktu uz vienu iedzīvotāju gadā. 38 % no šiem atkritumiem rodas mājsaimniecībās. Citā pētījumā konstatēts, ka Latvijā vidēji viena mājsaimniecība gadā izmet lietošanai derīgu pārtiku €475 vērtībā. Pārtikas izmešana atkritumos nozīmē arī to, ka citi resursi, piemēram, ūdens, auglīga zeme, enerģija un darbaspēks, kas tika izmantoti pārtikas ražošanā, tiek nevajadzīgi izniekoti. Bagāto valstu, tai skaitā arī Latvijas patērētāji katru gadu izmet atkritumos tik daudz pārtikas, cik saražo visā Subsahāras Āfrikas reģionā. Eiropas Savienībā un ASV patērētāji katru gadu izšķērdē aptuveni 95-115 kg pārtikas uz vienu iedzīvotāju. Taču pasaules nabadzīgākajos reģionos patērētāju radītais pārtikas atkritumu daudzums ir tikai aptuveni 10 kg uz vienu iedzīvotāju. Liela daļa šo pārtikas produktu joprojām būtu bijuši derīgi lietošanai uzturā. Tas ir īpaši satraucoši, jo 2017.gadā aptuveni 821 miljonam cilvēku jeb katram devītajam pasaules iedzīvotājam nebija pieejams pietiekams pārtikas daudzums. Lai paēdinātu visus pasaules iedzīvotājus, līdz 2050.gadam saražotās pārtikas apjoms būtu jāpalielina par 60%. Šis daudzums būtu liels slogs planētai, jo dabas resursi, ieskaitot ūdeni, lauksaimniecībā apstrādājamo zemi un augšanai nepieciešamos minerālus, ir ierobežoti un atjaunojas daudz lēnāk, nekā tiek patērēti. Tāpēc risinājums bada novēršanai būtu jāmeklē nevis palielinot pārtikas ražošanu, bet gan samazinot pārtikas atkritumu daudzumu. Ceļš uz atbildīgu pārtikas patēriņu un pārtikas atkritumu mazināšanu sākas jau šodien, un jūsu darbavieta var kļūt par vienu no 20 semināru vietām Latvijā. Semināri ilgst aptuveni 1.5 - 2 stundas. Vēlamais dalībnieku skaits - 25. Jautā, ierosini, piesakies: inga PIE zalabriviba PUNKTS lv un valters PIE zalabriviba PUNKTS lv. Seko projekta aktualitātēm biedrības Zaļā brīvība sociālajos medijos izmantojot tēmturus: #ArCieņuParPārtiku #DomāPlašiĒdGudri #PārtikaNavAtkritumi
Ilze Jece 28.09.2018
|
|