Jaunumi Vidzemes pašvaldībās3. septembrī no 11:00 līdz 17:00 vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā kopā pulcēsies Latvijas vīndari. Svētku laikā notiks degustācijas, vīna gatavošanas meistarklase, uz vietas tiks darināts vīns no apmeklētāju atnestajām ogām. Pasākums norisināsies Straupes laukumu labumu tirdziņa ietvaros. Mellenes, avenes, zemenes, rabarberi, ceriņi un pat ozollapas! Smaržas un garšu nianses! To visu mūsu Latvijas vīndari prot ieburt vienā mazā vīna glāzē! Bet cik daudz mēs zinām par Latvijas vīna darītājiem un vai patiesi protam novērtēt mūsu meistaru darba augļus? Lai popularizētu vietējās vīna gatavošanas tradīcijas, biedrība Slow Food Straupe rīko pirmos Latvijas Vīndaru svētkus Vidzemes pusē. Par to norises vietu izvēlēts arhitektūras piemineklis – Straupes Zirgu pasts, kur savu mājvietu atradis arī Straupes lauku labumu tirdziņš. Īpašu auru šai vietai piešķir autentiskais bruģakmens, kurš vēsturiskajā ansamblī saglabājies kopš 18. gadsimta. Vīndaru svētku apmeklētājiem būs iespēja ne tikai nesteidzīgi izgaršot vairāk kā 10 vīndaru radītos vīnus, bet arī atklāt viņu amata noslēpumus. Praktiskus padomus vīna gatavošanai mājas apstākļos sniegs Zilver dzērienu darītavas vīndari, tāpēc apmeklētāji aicināti ņemt līdzi meža un dārza ogas, lai kopīgi taptu vīns, kuru varēs dzert nākamā gada Vīndaru svētkos. Pasākumā piedalīsies leģendārais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš rūpēsies par atbilstošām uzkodām. Savukārt pateicoties pavārmeistaram Ērikam Dreibantam, ikviens klātesošais varēs izjust vīnu un desertu garšu saderību. Vīna baudīšanu būs iespēja papildināt ar Slow Food Straupe zemnieku gatavotajiem sieriem. Par īpašu muzikālo atmosfēru rūpēsies akordeonists Kaspars Gulbis un viņa trio. Pasākumu vadīs dzīvesstila žurnāliste un blogere Una Ulme. Paralēli vīndaru svētku notikumiem darbosies Straupes lauku labumu tirdziņš, kas vienīgais Baltijā atbilst starptautiskās organizācijas Slow Food International noteikumu prasībām un kļuvis par Earth Markets (Zemes tirgus) alianses dalībnieku. Tas nozīmē, ka tirgū pieejamā produkcija ražota atbilstoši Slow Food filozofijai – tā ir vietēja, sezonāla, kas audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību. Straupes tirdziņš ir apbalvots ar kultūras zīmi Latviskais mantojums par tirgus tradīciju atjaunošanu un saglabāšanu.
Informāciju sagatavoja: Astrīde Rozīte, Slow Food Straupe dibinātāja. Tālrunis: 29491475 www. straupestirdzins.lv , www.zirgupasts.lv 29.08.2017
|
|